Wie was Karel de grote?
Karel de grote is geboren op 2 april , 742. Ergens in de buurt van Aken, vlak bij Aken is hij ook begraven, dat wilde hij zelf. In de Dom van Aken staat een beeld van hem!
Hij was heerser van een heel groot rijk. Hij had kleine maar ook grote landen veroverd. Hij had veel volksgroepen bij zijn rijk veroverd zoals: Saksen, Lombardijen en Beieren en Spaanse mark.
Hij was koning van de Franken vanaf 768 en vanaf 800 was hij een heilige Romeinse keizer. Hij volgde zijn vader op: Pepijn de Korte. Bij de Franken was het gewoonlijk dat de erfenissen gelijk verdeeld werden onder allen zonen.
Karel de Grote heeft ook een broer: Karloman. Karel was vaak mee geweest op veldtochten met zijn vader. Hij trok van het ene plaatsje naar het andere plaatsje. Karel vocht vaak tegen de Saksen, de Beieren en de Alemannen, en in Hongarije tegen de Avaren. Hij onderwierp de Germaanse stammen.
Hoe bestuurde hij zijn rijk?
Karel bestuurde zijn enorme rijk op twee manieren. In de eerste plaats verdeelde hij zijn rijk in graafschappen. Een graafschap heette ook een gouw. In Nederland waren ongeveer dertig gouwen. Bijvoorbeeld Toxandria (Noord-Brabant), Kinhem (Kennemerland), Texla (Texel), Felua (Veluwe) en Threanti (Drenthe).
Een plaatselijke edelman kreeg de gouw in leen en de titel van graaf. De graaf moest veel doen voor Karel. Zijn belangrijkste taak was het handhaven van orde en rust in het graafschap. Ook moest hij uit naam van Karel rechtspreken en zijn wetten uitvoeren. Een andere taak was het innen van de belastingen. Als de koning op veldtocht ging, moesten de graven ook toezien dat elke graafschap de afgesproken hoeveelheid soldaten stuurde voor het leger van de koning.
Om te controleren of de gebieden goed werden bestuurd, stuurde Karel zendgraven rond. Zij bezochten de graafschappen en brachten verslag uit aan Karel zodat hij goed wist wat er gebeurde in zijn rijk.
Wanneer is hij gestorven?
In 814 overleed Karel de Grote. Hij werd in Aken begraven. Zijn zoon Lodewijk de Vrome volgde hem op. Hierdoor bleef het Frankische rijk een eenheid. Maar toen Lodewijk de Vrome in 840 dood ging, begonnen zijn zonen tegen elkaar te vechten om welk stuk van het rijk zij zouden krijgen. In 843 kwamen de drie broers bijeen in Verdun. Daar verdeelden zij het grote Frankische rijk onder elkaar: Karel de Kale kreeg het westelijk rijk (groen op het kaartje), Lotharius het middenrijk (bruin) en Lodewijk kreeg het oostelijk rijk (Duitsland en Midden-Europa). Toch een gek idee dat Nederland samen met Noord- Italië een koninkrijk heeft gevormd.
De stamboom van de Pepiniden tot aan de geboorte van Karel de Grote.
742 2 april: geboorte Karel de Grote
751 Overname van de koningstitel van de Franken door Pippijn de Jongere. Geboorte van Karels broer Karloman.
754 Verdrag van Quierzy ('Pippijnse schenking'). Paus Stefanus II zalft Pippijn, Karel en Karloman tot koning in St.-Denis.
768 Huwelijk van Karel met Himiltrud. 9 oktober: Karel komt aan de macht in Noyon en Karloman in Soissons.
768/69 Geboorte van Pippijn de Gebochelde. Karel onderdrukt de opstanden in Aquitanië.
770 Huwelijk van Karel met een dochter van de Langobardische koning Desiderius (in 771 verstoten).
771 Huwelijk van Karel met Hildegard. 4 december: dood van Karloman.
772 Inname van de Eresburg. Vernietiging van de 'Irminsul'.
773/74 Karels eerste veldtocht naar Rome. Karel neemt Pavia in en verwerft de Langobardische koningstitel.
777 Rijksdag in Paderborn.
778 Karels veldtocht naar Spanje. 15 augustus: nederlaag bij Roncevalles. Opstand in Saksen.
779 Capitularium van Herstal
780 Rijksdag in Lippspringe
781 Karels tweede veldtocht naar Rome. Paus Hadrianus zalft in Rome Pippijn tot koning van Italië en Lodewijk tot koning van Aquitanië.
782 Saksen valt onder de Frankische wet; uitvaardiging van het bezettingsrecht, Frankische nederlaag aan de Süntel en 'bloedbad van Verden'.
783 30 april: dood van Hildegard. Zomer: huwelijk van Karel met Fastrada. 785 Doop van Widukind in Attigny.
786 Opstand van Hartrad, graaf van Thüringen.
787 Karels derde veldtocht naar Rome; Karel in Monte Cassino en Capua.
788 Val en veroordeling van Tassilo van Beieren. 789 'Admonitio generalis'.
791 Karels veldtocht tegen de Avaren.
792/93 Opstanden in Saksen, Benevento en Spanje. Misoogsten en hongersnoden. Samenzwering van Pippijn de Gebochelde.
793 Werkzaamheden aan het kanaal Rijn-Main-Donau.
794 Concilie van Frankfurt. 10 augustus: dood van Fastrada.
795 Overwinning op de Avaren, inname van de 'Ring'. 25 december: dood van Paus Hadrianus I, opgevolgd door Paus Leo III op 27 december.
797 'Capitulare Saxonicum'. Alleenheerschappij van keizerin Irene in Byzantium.
799 25 april: aanslag op paus Leo III. Zomer: huwelijk van Karel met Liutgard. Bezoek van Leo III aan Paderborn. 29 november: terugkeer van de paus naar Rome.
800 4 juni: dood van Liutgard. Eind november: aankomst van Karel in Rome. 25 december: paus Leo III kroont Karel tot keizer en zalft Karel de Jongere tot koning in St.-Pieters te Rome.
800 (na) 'Capitulare de villis'.
802 Programmatisch capitularium. Val en dood van keizerin Irene.
803 Eind van het jaar: bezoek van Paus Leo III aan Aken.
804 Dood van Alcuinus in Tours.
806 'Divisio regnorum' (politiek testament).
809 'Concilie' van Aken. 810 8 juli: dood van koning Pippijn van Italië.
811 Dood van Pippijn de Gebochelde als monnik in de abdij van Prüm. Januari: 'persoonlijk' testament van Karel. 4 december: dood van koning Karel de Jongere.
812 Vrede met Byzantium. Bernhard wordt koning van Italië.
813 Kroning van Lodewijk de Vrome tot medekeizer in Aken.
814 28 januari: dood Karel de Grote en bijzetting in het atrium van de Mariakerk van Aken op dezelfde dag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb